CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

Brzi Internet u školi

Raspust je u toku, ali se u njoj i dalje radi. Jedna od značajnih aktivnosti je implementacija nove izuzetno brze Internet konekcije preko Orion telekoma.

Ovim je obezbeđena potpuna podrška za pristup školskoj platformi za učenje na daljinu, putem Interneta (na adresi www.e-skola.edu.rs)

Koliko je brz link, o kojem je reč, pogledajte na slici ispod ovog teksta. Rezultati testa su ponekad bolji, a nekad i malo slabiji. Ovo su prosečne vrednosti brzina koje su nam na raspolaganju.

Da bi se obezbedile ove brzine neophodno je bilo da se dopremi optički kabal od provajdera do prostorija naše škole. Na samom kraju optičkog kabla nalazi se medija konverter koji podatke dalje šalje UTP kablom. Na slici ispod prikazan je ovaj uređaj.

Iz medija konvertera UTP kabal vodi ka Mikrotik uređaju (ruteru). Ovaj moćni uređaj radi pod Linuks operativnim sistemom, a jedna od mnogih namena mu je rutiranje. Na slici ispod ovog teksta prikazan je Orion-ov Mikrotik uređaj.

Na Orion-ov Mikrotik uređaj prikačen je identični uređaj u vlasništvu škole. Njime se obezbeđuje mogućnost administriranja ruterom (regulisanja prava pristupa internetu, definisanja pristupnih brzina itd).

Interesantan je podatak da je škola i ranije posedovala poseban računar pod Mikrotik operativnim sistemom, koji je dugo godina uspešno spajao dve internet konekcije (PTT-ov kablovsi i EuNet-ov ADSL internet) i delio ih u lokalnoj, školskoj mreži. On nije mogao da bude dalje u opticaju, jer su mu mrežne kartice za Wan i Lan priključke bile deklarisane za brzine do maksimalno 10Mbps, a brzine novog linka su desetostruko veće, pa bi tako ovaj predstavljao usko grlo u opremi.

Stalni pristup Internetu je na raspolaganju svim profesorskim računarima u školi kao i svim računarima u administraciji škole. Učenički računari Internetu pristupaju preko profesorskih računara u svojim kabinetima na kojima je neophodno startovati softver (CCProxy) koji od računara prave Proxy server. Ovim se nastavnicima obezbeđuje direktna kontrola pristupa Internetu, diktira pravo pristupa određenim Internet adresama itd.

U planu je da se preko P-NTW bežičnog pristupnog uređaja učenicima otvori slobodan pristup Internetu. Uređaj se nalazi u blizini glavnog ulaza matične škole. Ovaj projekat biće realizovan do početka sledeće školske godine.

12. avgusta 2012. - Posted by | O školi

1 komentar »

  1. Eh sto ovo ja nemam kuci…

    Komentar od Sceko | 13. avgusta 2012. | Odgovori


Postavi komentar