CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

Programiranje robota – Republičko takmičenje mašinskih srednjih stručnih škola Srbije

Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja u saradnji sa Zajednicom mašinskih škola Srbije, treću godinu za redom, organizuje takmičenje u Programiranju robota.

Dvočlane ekipe škola takmiče se u rešavanju tri postavljena zadatka. Svi zadaci rešavaju se autonomnim kretanjem robota. Zadaci za robote su: iscrtavanje dimenziono definisanog geometrijskog oblika, prolazak kroz lavirint sa usputnim prebrojavanjem pređenih linija na trasi lavirinta i sakupljanje i prenošenje kockica.

Za plasman na republičko takmičenje ekipe se bore na kvalifikacionim turnirima (regionalnim takmičenjima) koja se organizuju u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Plasman na republičko takmičenje rezervisane su za prve tri ekipe.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Politehnika – škola za nove tehnologije u proteklom periodu ostvarila je sledeće rezultate na republičkim takmičenjima:

1. U prvoj sezoni takmičenja školske 2013/2014. godine maturanti Ivan Matić i Marko Grbavac osvojili su 1. mesto u generalnom plasmanu

 2. Školske 2014/2015. godine maturanti Dušan Ivančić i Miloš Jovanović zauzeli su 2. mesto, a učenici trećeg razreda Stefan Zdravković i Saša Gucunja osvojili su 3. mesto u konačnom plasmanu.

3. Ove školske 2015/2016. godine maturanti Stefan Savić i Đurađ Mirić osvojili su 2. mesto  u generalnom plasmanu.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

I ove godine nastavljen je niz uspešnih nastupa. Škola je osvojila 2. mesto, a pored ovog uspeha u sistem takmičenja uvela učenike prvog razreda (Nikolu Starčevića i Mihajla Mihajlovića), tehničare robotike koji su svoje FLL iskustvo proširili i ovim vidom takmičenja (u generalnom plasmanu osvojili su 5. mesto). Škola je ove sezone nastupila i sa ne Lego robotom. PoliArdo robot zasnovan na Arduino mikro kontroleru predstavlja prvog robota koji je neka škola u potpunosti samostalno razvijala za ovo takmičenje. Arduino robota konstruisali su i programirali maturantkinja Katarina Perendić i učenik prvog razreda Danijel Končar (zauzeli 6. mesto generalnom plasmanu).

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Do organizacije ovog izuzetno interesantnog i korisnog takmičenja došlo se pionirskim i vizionarskim trudom pojedinih direktora mašinskih škola Srbije i nekolicine nastavnika ovih škola. Najveću zaslugu od svih zaslužuje koleginica Katarina Veljković, inicijator ovog vida takmičenja.

2. avgusta 2016. - Posted by | O školi, Robotika i mehatronika

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: