CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

Prvi regionalni RoboKamp

Učenici „Politehnike“ – škole za nove tehnologije Nikola Starčević (kapiten FLL tima PoliBoti) i Danijel Končar (član Arduono sekcije) imali su priliku da zajedno sa još tri učenika iz Prve kragujevačke gimnazije (Katarinom Vukomanović, Milomirom Stefanovićem i Davidom Kordikom) prisustvuju i aktivno učestvuju na prvom regionalnom RoboKamp-u koji je održan u Rijeci, republika Hrvatska. Skup je realizovan u periodu od 22. do 26. juna 2016. godine. Na ovom skupu većinu polaznika činili su učenici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Okupljenim učesnicima ovog skupa pružena je retka prilika da se međusobno upoznaju, druže i u opuštenoj atmosferi saznaju i ponešto nauče iz oblasti elektronike, mikrokontrolera, programiranja, robotike, modelovanja mašinskih elemenata i izrade istih na 3D štampačima.

Od mnogobrojnih kvalitetnih predavača i demonstratora svakako se izdvaja i učenicima najinteresantniji je bio Chuck Bergh, inženjer mašinstva iz Američkog NASA centra. Član tima koji je konstruisao i na Mars poslao robotizovanu istraživačku laboratoriju Curiosity. Njegove prezentacije dosadašnjeg rada, izazova sa kojima se susretao, načinima rešavanja problema, životnog i profesionanog puta, za učenike je bilo od neprocenjivog značaja. U njemu su pojedini našli svog idola.

U toku kampa učesnici su sklapali na Arduino platformi bazirane STEMI robote koje su programirali i upravljali pomoću Android telefona. Na kraju kampa sve ekipe zemalja učesnica ponele su u svoje škole po jedan primerak ovog robota i po pet MakeBlock robota.

Ekipa učenika iz Srbije u Rijeku na RoboKamp išla je u pratnji nastavnika, mentora: Katarine Veljković, Jelene Stojanović i Jovana Miletića.

Učešće učenika na ovom skupu kompletno je podržala i finansirala Američka ambasada, na čemu se srdačno zahvaljujemo. Zahvalnost dugujemo i StepRi naučno istraživačkom tehnološkom centru koji je bio domaćin događaja, STEMI timu sa sjajnim predavačima i svim ostalim učesnicima, organizatorima i predavačima. Do skorog viđenja! 🙂

19. jula 2016. - Posted by | CAD/CAM programiranje, O školi, Robotika i mehatronika

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: