CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

Izrada šahovske figure (kraljica)

Šahovska figura kraljice dobijena struganjem na CNC mašini predstavlja primer izrade složene konture za spoljašnje struganje. Obzirom na svoju kompleksnost izvedena je na kraju školske godine.

U toku obrade koriste se desni i neutralni nož za spoljašnju obradu, kao i nož za usecanje-odsecanje radnih komada. Maksimalna dubina pojedinačnog prolaza iznosi 1mm. Pri programiranju je korišćen ciklus uzdužnog struganja (CYCLE95).

Slikom ispod ovog teksta prikazan je radionički crtež za izradu šahovske figure kraljice.

Kraljica

Ovom prilikom Vam prenosimo i deo radne atmosvere u toku časa Projektovanja tehnoloških sistema za deo odeljenja III7. Dok deo učenika radi na automatskom programiranju CNC struga i izradi šahovske figure lovca ostatak učenika radi na ručnom programiranju šahovskih figura kralja i kraljice.

Na video klipu ispod ovog teksta prikazan je snimak izrade šahovske figure na KU strugu tipa EMCO Concept 55 Turn sa SINUMERIK 840D upravljačkom jedinicom.

Snimak predstavlja deo časa koji je održao kolega Đorđe Đurđević sa učenicima III7 odeljenja. Autor CNC programa po kome je izrađena šahovska figura na KUMA strugu je učenik ovog odeljenja Siniša Gojković.

Siniša Gojković

Vežba realizovana u kabinetu za Projektovanje tehnoloških sistema, “POLITEHNIKE” – škole za nove tehnologije.

Advertisements

11. juna 2013. - Posted by | CNC strug, Ručno programiranje

2 komentara »

 1. Moram reći da me je oduševila tehnologija. U kom smislu? U tom što u moje vreme ne pamtim da su ovakvi bili strugovi, 3d grafička simulacija mogla se sanjati. Deluje. kad ovako kažem kao da sam išla u srednju pre 30 godina, ali to je bilo pre svega 10-ak godina.
  P.S. Primećujem samo muške učenike na snimku. A u mom odeljenju na ovom smeru, od nas 30, bila je 21 devojka 🙂

  Komentar od Lejla88 | 7. jula 2013. | Odgovor

  • Ima i devojaka, možda na ovom snimku ne, ali ih ima na drugim. Prosečno četvrtinu odeljenja na ovom smeru čine devojke.
   Što se tehnike u tehnologiji tiče, tako je to u tehnici, period od deset godina je kao vek u ostalim oblastima. Računari su postali neizostavni alat. Za narednih 10 godina verujem da ćemo modelovati uz pomoć alata za virtualnu stvarnost (kaciga, rukavice …)

   Komentar od MileticJ | 7. jula 2013. | Odgovor


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: