CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

Osnovno programiranje i upravljanje glodalice – akreditovani seminar

Ove nedelje završena je obuka nastavnika Tehničke škole iz Novog Pazara. Obuka je rađena po programu akreditovanog seminara pod nazivom „Osnovno upravljanje i programiranje KUMA tipa Emco Concept 55 sa Sinumerik 840D – glodalica“ (seminar je zaveden u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja pod rednim brojem 769). Detalje o seminaru možete pogledati na ovom linku.

Na insistiranje kolega iz Novog Pazara obuka je vršena u njihovim prostorijama, što im obezbeđuje da sve naučeno mogu vrlo brzo primeniti u nastavi.

Tehnički crtež radnog zadatka.

Ovom prilikom su se, između ostalog, radili primeri programiranja CNC glodalice sa primenom funkcija kompenzacije radijusa glodala (funkcije G41 i G42). Urađeni su i kompleksniji primeri programiranja KU obradnih centara sa primenom većeg broja ciklusa koji su podržani upravljačkom jedinicom Sinumerik 840D/M. Jedan od primera predstavljen je tehničkim crtežom iznad ovog teksta.

Snimkom ispod ovog teksta prikazan je CNC program po kojem je izvršena obrada radnog zadatka, sa simulacijama toka obrade.

Obzirom da Tehnička škola iz Novog Pazara za sada ne poseduje CNC mašinu, u prostorijama Politehnike – škole za nove tehnologije, na CNC obradnom centru tipa EMCO Concept Mill 55 izrađen je deo po CNC programu napisanom u Novom Pazaru i tom prilikom je nastao snimak ispod ovog teksta.

Cilj snimka je da se omogući učenicima Tehničke škole iz Novog Pazara da na prihvatljiv način vizualizuju tok ovog i ostalih CNC programa, koje bi izrađivali u svom daljem radu.

Polaznici seminara sa predavačem

Kao deo pomoći naše škole Tehničkoj školi iz Novog Pazara ponuđena je mogućnost da se pojedini programi nastali u nastavi realizuju na našoj opremi, kao i da se omogući učenicima Tehničke škole da se u poseti našoj školi uživo upoznaju sa opremom za koju se obučavaju i tom prilikom neposredno vide tok obrade po CNC programima koje bi doneli sa sobom.

Polaznici seminara sa predavačem

Seminar su sa uspehom završile kolege: Hido Ljajić, Damir Nuhović, Bilal Camović i Samir Rovčanin. Realizatori seminara: Milan Milosavljević i Jovan Miletić.

Polaznici seminara sa predavačem

Autori i realizatori seminara, ovom prilikom se zahvaljuju domaćinima na srdačnom dočeku i prijatnom ambijentu tokom rada!

Advertisements

15. aprila 2013. - Posted by | Akreditovani seminari, CNC glodalica, Ručno programiranje

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: