CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

2. vežba FeatureCAM seminara (2,5D)

Nakon prve vežbe, koja je imala osnovnu namenu da se upoznamo sa okruženjem programskog paketa, sledi vežba koja u sebi sadrži ozbiljnije radne zadatke. Ovom vežbom se ovladava strategijama obrade poravnavanja radnog komada, izrade ostrva, izrade kružnog žljeba (širine veće od prečnika reznog alata kojim se obrađuje),  izrade pravolinijskog žljeba (širine prečnika reznog alata kojim se obrađuje) i na samom kraju bušenje rupa na liniji.

Tehnologijom obrade za ovu vežbu predviđen je zahvat poravnavanja radnog komada. Za obradu gornje površine radnog komada koristi se čeono glodalo prečnika 40mm.

Za izradu oba ostrva predviđeni su zahvati grube i fine obrade na meru. Za grubu obradu ostrva ne prelazi se maksimalna dubina rezanja od 3 mm. Dodatak za zadnji prolaz, glodanje na meru, iznosi 0,2mm. Pri obradi na meru koristi se kompenzacija poluprečnika reznog alata. Za obradu ovih elemenata vežbe koristi se čeono glodalo prečnika 40mm.

Na slici ispod ovog teksta prikazan je radionički crtež dela definisanog radnim zadatkom.

Prilikom izrade oba žljeba koristi se dvoperno glodalo prečnika 4 mm. Pri silasku do konačne dubine glodalo se kreće cik-cak. Kod kružnog žljeba se uključuje kompenzacija poluprečnika alata. Pri izradi pravolinijskog se ne uključuje jer je širina žljeba identična prečniku reznog alata.

Pri bušenju rupa na liniji se koristi zahvat dubokog bušenja sa spiralnom burgijom prečnika 4 mm.

Na snimku iznad ovog teksta prikazana je simulacija izrade radnog zadatka kroz FeatureCAM programski paket. U prvom delu snimka prikazana je simulacija sa iscrtavanjem putanje centra reznog alata, a u drugom delu 3D simulacija.

Na samom kraju sledi snimak rada KUMA glodalice – obradnog centra, sa SINUMERIK 840D/M upravljačkom jedinicom, prilikom izrade radnog zadatka. Na snimku CNC mašina izrađuje radni zadatak po tehnologiji koju je generisao Uroš Antić učenik 4. razreda naše škole.

Vežba nastala za potrebe pripreme materijala i izradu skripte akreditovanog seminara za stručno usavršavanje nastavnika pod nazivom „Automatsko programiranje glodalice primenom FeatureCAM programskog paketa“. Seminar za ovu školsku godinu je zaveden pod rednim brojem 290 u katalogu seminara za stalno stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora škola.

Advertisements

8. aprila 2012. - Posted by | Akreditovani seminari, CAD/CAM programiranje, CNC glodalica

6 komentara »

 1. Jako dobri prilozi,radim na cnc tokarilici Emco pa sad tek vidim koliko neznam.
  Programiram ali rucno i sa upotrebom kontura,zanima me koji bi program preporucili za „automatsko programiranje“ i kolko su ti programi teski?Koji program koristiti za simulaciju?
  Imam puno prakticnog rada al ove novije tehnologije su mi malo nepoznate pa ako mi u tom pogledu mozete pomoci,
  Unaprijed zahvaljujem.

  Komentar od Milan | 7. marta 2012. | Odgovor

  • Hvala na pohvalama kolega.

   Za sada na blogu nisam postavljao radove za strug, programirane CAM programskim paketom. Nadam se da će biti prilike.

   FeatureCAM je odličan programski paket za programiranje struga i glodalice. Toplo ga preporučujem. Lagan je za korišćenje i vrlo intuitivan.
   Na snimcima se vide simulacije unutar CAM programskih paketa (FeatureCAM ili ESPRIT) ili EMCO-va simulacija 3DVieW unutar WinNC32 simulacije upravljačke jedinice Sinumerik 840D.

   Sjajno je to što imate puno praktičnog iskustva! To vam može pomoći u daljem usavršavanju. Sa moje strane Vam nudim pomoć. Slobodno mi se obratite.

   Srdačan pozdrav!

   Komentar od MileticJ | 7. marta 2012. | Odgovor

   • Pozdrav

    Evo ukratko u cemu je moj problem.
    Na tokarilici tipa Emco,nakon programiranja postoji mogucnost 3d simulacije u opciji Shop turn,masina je je sa pogonjenim alatima tako da je ta opcija izvrsna ali ostalih par masina,vecinom glodalica (sto vertikalnih sto horizontalnih)imaju slabije mogucnosti simulacije tj,provjere programiranog.
    Radimo brodski program tako da su komadi poveci i podosta skupi pa pogreske naravno nisu dozvoljene ali ipak smo samo ljudi i uvijek se nesto zalomi.
    1.Volio bih da mogu na miru u kancelariji isprogramirati komad a isto tako simulacijom provjeriti ucinjeno (koliko sam shvatio to bi mogao sa WinNC32),njega sam uspio skinuti ne samo u demo verziji !
    Veliki smo kolektiv sa malo intuzijasta pa sve sto pokusas uciniti moras sam.Para naravno za obuku ili nesto slicno nema.
    2.FeatureCAM ili ESPIRIT?
    Kako isprogramirano u npr. FeatureCAM-u prebaciti na masinu (za prebacivanje na Emca koristimo RS 232 user)
    Ako Vam zatreba mozda izrada nekog komada ili bilo sta u cemu ja Vama mogu pomoci sa zadovoljstvom cu Vam pomoci.

    Unaprijed zahvaljujem
    Milan

    Komentar od Milan | 11. marta 2012.

   • Pozdrav!
    WinNC32 je simulacija upravljačke jedinice. Vrlo uspešna, ali ipak samo simulacija prave upravljačke jedinice. Meni vrši posao, kako simulira tako i radi na mašini, jer je pogoni upravo WinNC32. Ja bih bio obazriv koristeći ovaj softver za verifikaciju programa koji će biti realizovani na pravoj UJ. Uzgred na zvaničnom sajtu skinu poslednju verziju ovog softvera jer je najvernija pravoj upravljačkoj jedinici.
    Možda bi Ti za verifikaciju bio bolji CimcoEdit. Ja sam ga isprobavao na različitim upravljačkim jedinicama i bio jako zadovoljan rezultatima. Ima veliku kolekciju različitih UJ.
    Instalacijom FeatureCAM programskog paketa se dobija program koji sluzi za komunikaciju izmedju PC-a i UJ. Ako Te on ne zadovoljava odlican je NC Link softver. U njemu imas veliku bazu podataka za povezivanje razlicitih tipova UJ. Besplatna verzija je potpuno funkcionalna, provereno.
    Nadam se da sam bio od pomoći!
    Srdačan pozdrav!

    Komentar od MileticJ | 12. marta 2012.

 2. Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

  Komentar od Milan | 18. marta 2012. | Odgovor

 3. Nema na čemu.
  Srdačan pozdrav!

  Komentar od MileticJ | 18. marta 2012. | Odgovor


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: