CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

3. vežba FeatureCAM seminara (2,5D)

Ovom vežbom ovladava se strategijama obrade poravnavanja radnog komada, izrade ostrva, izrade džepova, zabušivanja i  bušenja rupa.

Tehnologijom obrade za ovu vežbu predviđen je zahvat poravnavanja radnog komada. Za obradu gornje površine radnog komada koristi se čeono glodalo prečnika 40mm.

Za izradu oba ostrva predviđeni su zahvati grube i fine obrade na meru. Za grubu obradu ostrva ne prelazi se maksimalna dubina rezanja od 3 mm. Dodatak za zadnji prolaz, glodanje na meru, iznosi 0,2mm. Pri obradi na meru koristi se kompenzacija poluprečnika reznog alata. Za obradu ovih elemenata vežbe koristi se čeono glodalo prečnika 40mm.

Na slici ispod ovog teksta prikazan je radionički crtež dela definisanog radnim zadatkom.

Prilikom izrade oba džepa, za grubu obradu koristi se dvoperno glodalo prečnika 6 mm. Pri silasku do konačne dubine glodalo se kreće cik-cak. Za glodanju na meru koristi se dvoperno glodalo prečnika 4 mm, u ovoj obradi uključuje se kompenzacija poluprečnika alata.

 Pri bušenju rupa na liniji i kružnici koriste se zahvati zabušivanja (zabušivačem prečnika 2,5 mm) i bušenja (spiralnom burgijom prečnika 4 mm).

Na snimku iznad ovog teksta prikazana je 3D simulacija izrade radnog zadatka kroz FeatureCAM programski paket.

Na samom kraju sledi snimak rada KUMA glodalice – obradnog centra, sa SINUMERIK 840D/M upravljačkom jedinicom, pri izradi radnog zadatka.

Vežba nastala za potrebe pripreme materijala i izradu skripte akreditovanog seminara za stručno usavršavanje nastavnika pod nazivom „Automatsko programiranje glodalice primenom FeatureCAM programskog paketa“.

Advertisements

7. aprila 2012. - Posted by | Akreditovani seminari, CAD/CAM programiranje, CNC glodalica

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: