CNC kabinet

CAD/CAM programiranje KUMA

Seminar ESPRIT-a

U toku prošle godine realizovan je akreditovani seminar pod nazivom: Primena ESPRIT programskog paketa u automatskom programiranju glodalice sa SINUMERIK 840D upravljačkom jedinicom. Seminar je akreditovan od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Polaznike seminara sačinjavale su kolege iz Tehničke škole „Zmaj“ iz Beograda i kolege iz naše škole.

Seminar je realizovan u tri radna dana po 8 sati rada. Na seminaru su obrađene četiri vežbe. Tri vežbe sa 2,5D programiranjem i jedna sa 3D programiranjem. Sve vežbe su opisane i prikazane ranijim člancima. Na kraju svakog radnog dana primeri iz vežbi su izrađeni na KUMA obradnom centru tipa EMCO Concet Mill 55.

Po završetku seminara polaznici su dobili disk na kojem se nalazi skripta seminara. U skripti je kompletan opis postupka korišćenja CAM programskog paketa za definisanje tehnologije obrađenih vežbi (korak-po-korak). Pored skripte disk sadrži postprocesor za upravljačku jedinicu i šablone za EMCO Concept 55 mašine.

Za sve vežbe definisani su modeli u STEP formatu i radionički crteži (u PDF obliku).

Pored opisanih vežbi polaznicima su na disku isporučeni i STEP modeli zadataka (uz svaku vežbu po jedan zadatak). Zadatke su polaznici seminara, nakon realizovane vežbe, samostalno radili. Ovi primeri predviđeni su za samostalan rad učenika. Za sve zadatke definisan je radionički crtež u PDF obliku.

Fajlovi zadataka i vežbi uključeni su u sadržaj CD-a. Na disku se pored gore opisanog nalaze i ESPRIT fajlovi za sve vežbe, CNC programi generisani CAM programskim paketom i snimci simulacija kroz ESPRIT i WinNC programske pakete u AVI formatu.

Seminar je od strane polaznika ocenjen maksimalnom ocenom. Drago nam je da smo kroz uzajamno druženje i upoznavanje uspeli da ispunimo sva njihova očekivanja. Možemo slobodno reći da smo svi jedni od drugih učili!

Ovom prilikom se zahvaljujemo kolegama iz Tehničke škole „Zmaj“, a istovremeno pozivamo ostale kolege da se prijave na jedan od naših seminara.

Advertisements

7. septembra 2011. - Posted by | Akreditovani seminari, O školi

2 komentara »

 1. Pravi „all-in-one“ seminar 😀

  Komentar od jelena100janovic | 14. februara 2012. | Odgovor

  • Hvala na komentaru!
   Trudili smo se da ovaj seminar ima upotrebnu vrednost. Iskreno se nadam da kolege u svojoj nastavi koriste dobijeni materijal.

   Komentar od MileticJ | 14. februara 2012. | Odgovor


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: